四大金管機構出手 「強烈鼓勵」業界打針

文章日期:2021年10月29日

【明報專訊】近兩個月香港打新冠疫苗的人數增幅,開始減慢,皆因接種人數已超過400萬。但政府似乎未係好滿意,仍每日落力谷針,最新動員四大金融監管機構,包括金管局、證監會、保監局和積金局,噚日都向業界發通函,用字幾乎一模一樣,全部都表示「強烈鼓勵」從業員接種疫苗。

大家都好清楚,監管機構所謂「呼籲」或「強烈鼓勵」,同立咗法無咩分別,業界多數會乖乖跟從。况且,今次4間監管機構亦齊上齊落,一致畀咗個deadline,「鼓勵」從業員喺11月30日前接種疫苗,如果唔適合接種疫苗,就要每兩星期檢測一次。

Deadline過後每兩周檢測一次

金管局透露,根據認可機構提交的數據,目前已經有超過八成嘅指定員工打咗最少一針。保監就透露,自己已經有81%嘅員工已打齊兩針。

financepage@mingpao.com

[小琴密語]