維港投資「拍鬼片」宣傳ESG

文章日期:2021年11月24日

【明報專訊】ESG(環境、社會與企業管治)投資近年大行其道,係金融界最炙手可熱嘅主題,首富李嘉誠旗下維港投資(Horizons Ventures)就諗到「拍鬼片」嚟宣傳ESG,仲搵嚟《媽媽的神奇小子》導演尹志文聯手製作,同埋「鬼王」潘紹聰配音,推出預告片《超渡樽頸位》。

搵導演尹志文製作 「鬼王」潘紹聰配音

預告片講述由人類一手造成嘅怨靈(膠樽)輪迴無期,佢嘅孽與害糾纏人間五百年不散,禍延百代。但係,回收困難重重,現時嘅方法似是而非,連驅魔人最終都被孽纏身,造孽與孽害兩為一體,因果相連。

條片又話,要解開百年膠結,拯救人類命運同未來,就要喺無可挽回之前,搵到百分百可堆肥(100% Compostable)科技,明晒,睇嚟呢個就係佢哋最新搞作喇。係無厘頭咗啲,不過都算幾破格嘅。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]