誠哥投資荷李活男星初創 進軍元宇宙

文章日期:2021年12月14日

【明報專訊】香港首富李嘉誠旗下嘅維港投資(Horizons Ventures),不時都會投資一啲有趣新事物,今次就輪到近排大熱嘅「元宇宙」。荷李活電影《挑戰者1號》男主角Tye Sheridan有份創辦嘅初創公司Wonder Dynamics,啱啱完成A輪募資900萬美元(約7020萬港元),由維港投資領投,Epic Games同Samsung Next參投,募資所得會為電影同元宇宙建立AI技術。

維港投資組合規劃長譚載文就話,好開心可以參與支持,認為公司嘅AI驅動平台對媒體製作,甚至後期製作嘅成本同效率將帶來重大突破。而Wonder Dynamics共同創辦人兼主席Tye Sheridan就表示,公司嘅平台將可用於電視和電影,以及電玩、社交媒體內容,甚至是元宇宙世界。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]