貿發局關家明 退休後「飛出香港」

文章日期:2021年12月17日

【明報專訊】喺貿發局任職9年嘅關家明即將迎來退休生活,將於下月正式退任貿發局研究總監一職, 仲話要「飛出香港」。關家明喺2013年加入貿發局,一直擔任研究總監。進入貿發局之前,曾出任渣打銀行(2888)亞洲區總經濟師逾6年,在金管局從事宏觀經濟及政策研究7年,在當年的美林證券研究部任職11年亞太區首席經濟師。小琴就咁數數手指,佢喺經濟同商業研究領域有大約33年的經驗,呢行有唔少經濟師都係佢嘅徒弟。

至於新任嘅貿發局研究總監將由「女將」范婉兒接棒,據LinkedIn公開資料顯示,佢早於1996年曾出任貿發局經濟師一職,之後喺2007年轉戰恒生銀行(0011)擔任高級經濟師,再於2011年出任瑞士再保險公司保險市場分析主管一職。佢兜兜轉轉又返來貿發局,不過身價就上升唔小啦。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]