AFF逃不過疫情 改全網舉行

文章日期:2022年1月6日

【明報專訊】貿發局下星期會舉辦一年一度嘅亞洲金融論壇(Asian Financial Forum,AFF),原本今年其中一個噱頭係重返實體,兩日嘅活動有一半喺會展舉行,另一半在網上。但噚日政府宣布收緊防疫措施,貿發局亦隨即宣布,將活動改為全網上形式舉行。

嘉賓包括英歐前央行行長

小琴本身都頗期待今次的論壇,因為舊年AFF已經因為處於第四波疫情期間,而只在網上舉辦,無得出席實體嘅場地,識唔到啲嘉賓或出席者,論壇嘅吸引力低咗。估唔到今年都係逃不過疫情。其實唔單止AFF,全球矚目嘅達沃斯論壇,早前亦要宣布延期,變種病毒Omicron嘅威力實在不容忽視。講番今年AFF,題目自然離不開ESG呢個近年國際熱話,大會邀請咗英倫銀行前行長、現為聯合國氣候行動及融資特使的Mark Carney(圖),同場仲有歐央行前行長、比利時副首相等重磅嘉賓。

[小琴密語]