moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

HKTVmall大量招聘 新人獎金「彈弓手」

【明報專訊】第五波疫情來勢洶洶,本港日前再度大幅收緊社交距離措施,港科探索(1137)旗下HKTVmall再成大贏家,噚日喺社交平台上「告急」,話近日訂單大增,訂單量亦倍增,要大量增聘人手。HKTVmall就同小琴講,預計要請逾百位前線員工,尤其需要物流及倉務人手,包括司機、派貨員等,有興趣WhatsApp報名就得。

1萬元減至8000元

HKTVmall今次「落足甜頭」,新入職員工可獲最高8000元嘅新人獎金,另外推薦人最多可獲3萬元介紹人獎金,不過翻查編輯紀錄,新人獎金原本高達1萬元,半日未夠就拿拿臨「彈弓手」。

HKTVmall又同小琴講,因應「疫苗通行證」的實施,於指定處所工作如HKTVmall超級市場的員工需要符合疫苗接種要求,因此有關職位亦會要求入職同事需要接種疫苗。

[小琴密語]