moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

數碼通助停課不停學 5G家居寬頻年費1600元

【明報專訊】在家學習已成學生疫下新常態,電訊商亦睇準商機推出唔少學生家居上網計劃。數碼通(0315)噚日就話,與聯校資訊科技學會(JSIT)達成合作,推出1600元申請5G家居寬頻「網課貼心支援計劃」,為本港基層家庭解決上網問題。數碼通話,獲發政府上網費津貼嘅中小學生,可享1600元申請5G家居寬頻「網課貼心支援計劃」,享全年無限5G數據,同免費租用5G Wi-Fi 6路由器一年。

數碼通仲話到,學生透過政府嘅資助計劃,可以全費資助一年安心上網課,緩解疫情下嘅燃眉之急,令學生停課不停學。小琴就咁睇返,今次呢個計劃除返12個月約,每月約133元,仲免租路由器,但如果係普通街客申請一年合約期嘅5G家居寬頻,月費係198元,半年合約月費都要148元,如果要租路由器就要加多65元;就咁睇嚟基層家庭真係可以慳唔少。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]