moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

擬推元宇宙指數 恒指公司「慢半拍」?

【明報專訊】舊年10月facebook(美:FB)宣布進軍虛擬世界,連公司名都改做Meta,當時係市場、媒體掀起元宇宙熱話,刺激相關股份、NFT(非同質化代幣)等熱炒,不過正當市傳Meta縮減元宇宙部門人手,NFT成交較高峰縮減九成嘅時候,恒生指數公司噚日就宣布推出恒生中國元宇宙指數。呢個推出時間點,連炒最後一水都唔得喎……

恒指公司就話,元宇宙概念近期引起全球關注,並成為投資者日益關注嘅新投資主題,元宇宙指數趁勢推出,旨在反映與元宇宙相關業務、價值鏈同發展嘅中國內地公司表現。截至5月17日,比重最大持股係騰訊(0700)、網易(9999)同快手(1024),同埋A股上市嘅聲學光學元件廠歌爾,都約佔10%。

恒指公司成日被指喺股票最高位時宣布染藍,不過元宇宙指數就唔會,因為成分股已經跌足一年。其實夠膽低吸嘅投資者,港股目前已有由Global X推出嘅元宇宙主題ETF(3006),最大比重係微軟同台積電,仲有騰訊、網易、Meta、顯示卡大廠Nvidia同AMD,不過自3月初推出以來,暫時跌緊兩成。

financepage@mingpao.com

[小琴密語]