moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

國藥科技有「橫財」 帶動股價急升

【明報專訊】成交一向低迷嘅國藥科技(8156)噚日突然翻生,由「仙股」升返做毫子股,股價單日升近15%,埋單收0.1元。小琴發現,事件似乎同國藥科技近排袋咗9280萬元「橫財」有關喎。

獲國藥藥材海外賠償9280萬

事情要追溯到2019年1月,當時公司名仲係眾彩股份嘅國藥科技,以配股方式向國藥集團(1099)旗下國藥藥材海外收購國藥健康70%權益,交易附帶利潤保證,國藥健康喺2019至2021年度每年稅後淨利潤需要不低於2300萬元,以及合計3年累積淨利潤不少於6900萬元,如果唔達標,就要支付1.7倍差額嘅現金賠償。

事隔3年,國藥健康利潤真係唔達標,3年總共賺得1440萬元,同目標6900萬元差額足足5460萬,所以國藥藥材海外就要向國藥科技賠償9280萬元。查實國藥科技近年都無賺過錢,今次就因為收購目標達唔到利潤保證,反而多咗筆「橫財」。

[小琴密語]