moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

保聯提醒外遊遇航班熔斷旅保或不保

【明報專訊】「日本開關真的很興奮」,雖然回港要隔離7日,不過近期已有港人去外地旅遊。保險業聯會有見及此,就向會員公司收集旅遊保險關於新冠疫情保障嘅最新資料。佢哋提醒旅客,旅遊保險通常將新冠疫情所引起嘅任何損失、費用等,納入除外責任事項,即係一般嚟講,新冠相關損失係無得賠。不過,有部分保險公司,有為符合香港或目的地政府疫苗接種要求嘅旅客,提供新冠疫情相關嘅伸延保障,旅客要受保就要確保自己符合相關規定。

如果旅遊期間感染新冠疫情,保聯話有半數以上保險公司會提供醫療費用保障,包括住院費用;有部分保險公司為確診旅客提供縮短旅程保障。若出發前感染,部分保險公司有提供特定日期內取消旅程嘅保障。

旅遊染疫 逾半保險公司提供醫療費保障

不過如果唔係因為感染新冠疫情,而係受入境限制,例如不符疫苗接種規定等取消行程,或因為航班熔斷需要滯留海外,保聯話一般而言係唔包在旅遊保險嘅指定受保風險,即係唔受保。如果受保人旅遊期間因個別情况要延長保障期,就應該係原有保障期完結前同保險公司申請,公司會考慮收取額外保費嚟延長保障期。因為不同旅遊保險條款有異,保障範圍以保單條款為準,有問題就要問保險公司。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]