moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

業主掛橫額追租 耀才:分行有漏水問題

【明報專訊】港股市况麻麻,唔少證券行都大嘆生意難做,咁啱噚日流傳一張耀才證券(1428)荃灣分行門外被掛上橫額,指該分行欠付4月及5月租金嘅圖片,隨即惹來討論。耀才之後解釋,話呢間分行入面有漏水問題,業主一直都無維修,仲補上一張新相,顯示橫額已被移除。

據網上流傳圖片,該耀才分行門外被放置寫上「耀才證券 從速交租」的易拉架,大廈棚架外亦掛上橫額,寫有「耀才證券欠租 拖欠四、五月租金 請從速繳交」。

發公告指公司一切如常

耀才無直接答小琴係咪欠租,只係話間舖漏水但業主無整,莫非想等業主維修完先交租?不過,耀才可能擔心大家誤會,之後就出post兼發公告,指公司一切如常,今年4至5月估計稅後獲利約6400萬元。小琴只能慨嘆,良好嘅業主同租客關係,真係可遇不可求。

email: piano@mingpao.com

[小琴密語]