moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

新東方系靠「雙語帶貨」反彈

【明報專訊】內地舊年掀起一場監管風暴,令到一眾教育股被政策打殘。不過新東方系近排突然「鹹魚翻生」,新東方在線(1797)噚日暴力抽升四成,母企新東方(9901)亦一度飈近三成,收市仍升13.1%。原來因為新東方創辦人俞敏洪近日發文話自己親自帶隊成立「新東方直播間」,開始「雙語帶貨」,即係一邊講解英文、一邊賣嘢,吸引唔少網民來上「免費英文堂」。

除咗教英文,相信團隊都好用心去帶貨㗎!因為小琴見到有報道話,新東方在線自上星期五開始「雙語帶貨」以來僅3日,在線人數已超過10萬,單日商品成交金額(GMV)亦突破1000萬元人民幣。自內地推行「雙減政策」後,唔少教育公司都要轉換跑道,亦有教師要轉行揸車。唔知今次雙語直播帶貨,做唔做到集團嘅救命草呢?

financepage@mingpao.com

[小琴密語]