moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

「恒馳5」預售 首1萬架可15天內退車退款

【明報專訊】遲到好過冇到,被中國恒大(3333)視為最後救命稻草、恒大汽車(0708)旗下「恒馳5」終於上線。

噚日恒大汽車喺聯交所特登出公告,內容得一句,就係「恒馳5將於2022年7月6日正式開啟預售」,無交代細節。不過轉頭畀內媒爆出,原來作為恒馳頭炮量產車型「恒馳5」純電豪華SUV,售價大約20萬元人民幣。而頭1萬架「可交車時付車款、提車後15天內可退車並退款」,所有購車款項支付及退回均在公證處專戶。

純電豪華SUV 售價約20萬元人幣

未賣車已經諗定退貨呢件事,小琴難免諗起恒大過往賣樓推出「無理由退房」嘅做法。不過諗落都啱,事關恒大喺債務危機下,成間公司都危危乎,唔好話要消費者買樓,買車落訂呢啲細數都未必敢啦,係要出多啲招數畀信心買家嘅。

financepage@mingpao.com

[小琴密語]