moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

養大一個B要600萬 16年漲50%

【明報專訊】香港「風之后」李麗珊2006年曾經喺廣告講過:「原來養大一個BB要成400萬!」當時已嚇怕唔少香港人。事隔16年,恒生(0011)噚日公布最新的調查,原來𠵱家嘅中產父母養一個小朋友平均每年要用28.4萬。換言之,要將小朋友養大到22歲能經濟獨立,父母就要用超過600萬元,比之前增加超過50%!

調查同時發現,香港人普遍預計,如果退休後仲可以維持目前嘅生活水平,每年大概要用27.6萬。假設打工仔係65歲退休,活到80歲就已經要用超過400萬元喇!

李麗珊:只係參考數字

身為兩女之母嘅珊珊就話,其實育兒或者退休所需要嘅數目都只係一個參考數字,實際當然因應個別家庭、個人需要而有唔同,最重要係想帶出「未雨綢繆」呢個信息。珊珊又話:「順風當然好,但逆風一樣要支持得住!」

email: piano@mingpao.com

[小琴密語]