moneymonday
指數/外匯
明報APP

報章內容

富途月供股票客 最細19歲

【明報專訊】富途(美:FUTU)自從今年7月推出月供股票之後,噚日公布功能廣受歡迎,人均每月供款大概2900元,當中就以80後最活躍,不過最後生嘅月供投資者就只有19歲,估唔到年紀輕輕就咁識得理財!

富途數據發現,參與月供儲蓄計劃嘅投資者遍佈各個年齡層,由00後去到70後或以上都有。四大年齡層當中就以80後最踴躍,一共佔35%,90後、70後或以上分別佔32%及31%,亦有小部分00後投資者已經開始累積資產。數據又發現,現時平均每人每月供款近2900元,年齡愈高供款愈多,當中70後或以上嘅投資者平均月供超過3700元。

富途就話,月供股票利用固定金額將投資成本平均化,喺波動市下效果更加明顯,長遠有助投資者分散風險。富途除咗提供港股碎股交易之外,仲為投資者提供月供、周供等方案選擇。

email: piano@mingpao.com

[小琴密語]